Корейська кухня має унікальні страви які мають неймовірний смак і багату історію. Наприклад Чапчхе – це королівська страва з багатою історією, без якого і зараз неможливо уявити корейські свята. Незважаючи на такий високий статус, чапчхе готується швидко і просто. Ще не пробували цю тягучу прозору локшину зі злегка обсмаженими овочами в соєвим соусі і кунжутному маслі? Когось чекає море гастрономічного задоволення)))
Вважається, що ідея чапчхе була запозичена з Китаю в 17 столітті. Тоді до столу корейського вана вперше подали блюдо з підсмажених грибів і овочів. У той час як в Піднебесній така страва була повсякденною їжею для звичайних людей, в Кореї чапчхе закріпилося в якості страви палацової кухні. Цьому було своє пояснення. Справа в тому, що інгредієнти – овочі і зелень – поставляла до двору кожна з восьми корейських провінцій. Для цього вибирали особливі продукти, характерні для тієї чи іншої місцевості.
Виходить, що чапчхе об’єднував в собі смак всієї корейської землі. Кажуть навіть, що якщо один з інгредієнтів припадав вану не до смаку, він починав цікавитися справами тієї області, звідки його привезли і з’ясовувати стан місцевих справ. До слова, саме слово «чапчхе» (잡채) і означає «змішувати» (чап – 잡) «овочі» (Чхе – 채). Згодом в страву стали додавати локшину і воно стало ще смачніше.
З локшиною ще смачніше
У 20-му столітті в Кореї з’явилася крохмальна локшина «танмён» – солодкої картоплі, яка теж прийшла з Китаю. Тоді півострів перебував під владою Японії і разом з локшиною, в чапчхе почали додавати соєвий соус. Суміш соусу з гострого червоного перцю з оцтом, яку використовували при Ванське дворі, стали замінювати кунжутною олією. До наших днів дійшли газетні замітки тих часів, які містять інформацію про нові способи приготування страви, які збігаються з сучасними рецептами.
Тоді ж локшину з батату почали додавати в начинку манду (пельменів) та інші страви. Цікаво, що залишилися різновиди чапчхе, які традиційно готують без додавання танмьона. Наприклад, кхоннамуль чапчхе (콩나물 잡채) – чапчхе з соєвими паростками, типове для міста Чонджу. Правда і в нього теж частенько додають крохмальну локшину – дуже вже вона смачна.
Яке свято без чапчхе
Без нього неможливо уявити такі корейські свята, як перший день народження – тольчанчхі (돌잔치) і хвангап (환갑), який вважається важливою датою, будучи початком нового життєвого циклу за місячним календарем. Чапчхе взагалі відмінно підходить для великих святкувань – будь-якого дня народження, весілля або навіть вечірки.
Велику порцію смачної локшини зробити простіше, ніж наліпити пельменів на натовп людей. До того ж, він хороший гарячим, при кімнатній температурі або навіть холодним. Чаче можна подавати поверх рису і тоді виходить чапчхе-пап (잡채밥), де пап (밥) – це рис.
Корейська локшина чапчхе (잡채)
Вегетаріанська версія корейської крохмальної локшини з хрустким болгарським перцем, злегка обсмаженою цибулею і соковитим шпинатом в соєвому соусі з кунжутним маслом. Корейський король любив чапчхе за різноманітність інгредієнтів і текстур, які з’єднуються, надаючи страві незабутній гармонійний смак. Влаштуйте собі королівський обід або вечерю, щоб переконатися в цьому. Підходить тим, хто поститься.
Складові
- крохмальна локшина танмён (당면)
Овочі
- 30 г моркви
- 1 шт болгарського перцю невеликого, ~ 70 г, червоного або жовтого
- 50-70 г грибів шитаке або гливи
- 1 цибулина невелика, ~ 50 г
- пучок зеленої цибулі
Соус
- 3-4 ст.л. соєвого соусу
- 2 ст.л. соняшникової олії
- 1-1,5 ст.л. цукру
- 1/2 ч.л. кунжутної олії
Шпинат з приправами
- 50 г шпинату
- 2 зубчики часнику
- 1/2 ч.л. кунжутної олії
- 1/4 ч.л. солі
- кунжутне насіння для прикраси
Спосіб приготування
Смажимо овочі
Морква і болгарський перець нарізати тонкими довгастими смужками. Ріпчасту цибулю розрізати наполовину уздовж і нарізати тонкими довгими півкільцями (від верхівки до кінчика). Гриби нарізати великими довгими смужками. Зелену цибулю порубати на великі шматочки.
У сковороді розігріти масло. Додати моркву, перець і гриби. Підсмажити 2 хвилини, потім додати зелену цибулю і смажити ще протягом 1 хвилини. Прибрати з сковороди.
Варимо локшину
Приготувати локшину у великій каструлі в кип’яченій воді відповідно до інструкції (зазвичай 5-7 хвилин). Відкинути локшину на друшляк і промити холодною водою. Порізати локшину на більш короткі шматки, використовуючи кухонні ножиці.
Готуємо шпинат і збираємо локшину
Довести воду до кипіння, опустити туди митий шпинат. Через 10 секунд зняти з вогню (або виловити звідти шпинат), промити крижаною водою. Стиснути шпинат в кулак і вичавити всю зайву рідину. Додати кунжутну олію, сіль і дрібно нарізаний часник.
Змішати соус для локшини. Нагріти сковороду і додати туди готові овочі, шпинат і локшину. Зверху вилити соус. Добре розігріти і перемішати. Прибрати з вогню. Розкласти по тарілках, зверху прикрасити кунжутним насінням. А на сьогодні все, корейська кухня вас ще багато чим здивує в наступних статтях))